De ce nu sanctioneaza CNA dezinformarea si atacurile la persoana?

Controlul Audio Vizualului

In contextul in care Antena 3 a devenit de o lunga perioada de timp o televiziune care opereaza in afara oricaror norme scrise si nescrise, dar mai ales a legislatiei existente in domeniu, e de intrebat daca in Romania se mai asteapta cineva, fie ca este vorba de institutii ale statului sau de opinia publica, la respectarea legii

Conform Legii audiovizualului 504/2002, art 10 (3), "in calitate de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul are obligaţia să asigure":

  • b) pluralismul surselor de informare a publicului;
  • e) protejarea demnitatii umane, a dreptului la propria imagine.

In conditiile in care ANTENA 3 a devenit un organ de propaganda si acuzare a presendintelui Traian Basescu, prezentand doar opinii si stiri cu character unilateral si in conditiile in care multe dintre personalitatile USL, incluzandu-I pe Victor Ponta si Crin Antonescu, au facut numeroase afirmatii contrarea articolului 10.(3), iar acestea fiind difuzate constant si cu predilectie de catre Antena 3, intrebarea de mai sus devine una cat se poate de fireasca.

Din moment ce prin legea audiovizualului, CNA monitorizeaza programele fie la cerere, fie pe baza unei plangeri, inseamna ca in Romania nimeni nu ia act si nu cere, nu se plange la CNA de aceste incalcari grosolane si constante ale legislatiei:

  • l) monitorizarea serviciilor de programe si a serviciilor media audiovizuale la cerere, in vederea respectarii de catre acestea a prevederilor legale in materie.

Articolul 10.(5): Controlul exercitat de Consiliu asupra conţinutului serviciilor de programe oferite de furnizorii de servicii media audiovizuale şi asupra ofertei de servicii de programe asigurate de distribuitorii de servicii se realizează periodic şi ori de câte ori Consiliul considera ca este necesar sau primeste o plangere cu privire la nerespectarea de catre un furnizor a prevederilor legale, a normelor de reglementare in domeniu ori a obligatiilor inscrise in licenta audiovizuala.

Se pare ca CNA nu considera ca este necesar sa monitorize continutul de programe de la Antena 3. Daca ar fi facut-o, CNA ar fi putut sa restabileasca echilibrul si pluralismul si sa stopeze Campania de dezinformare si de distrugere a imaginii lui Traian Basescu, ceea ce nu s-a intamplat. Caci legea audiovizualului permite iar Constitutia cere CNA sa aplice legea: Art. 17. - (1) Consiliul este autorizat:

  • d) sa emita, in aplicarea dispozitiilor prezentei legi, decizii cu caracter de norme de reglementare in vederea realizarii atributiilor sale prevazute expres in prezenta lege si, cu precadere, cu privire la:
    • 1. asigurarea informarii corecte a opiniei publice;
    • 3. asigurarea echidistantei si a pluralismului;
    • 6. apararea demnitatii umane si a dreptului la propria imagine;

Greseala apartine si Presedintelui Traian Basescu si consilierilor din imediata apropiere. Presedintele s-a angajat in a raspunde personal si direct la afirmatiile facute fie de Crin Antonescu fie de Victor Ponta prin contra afirmatii. Ela a neglijat insa posibilitatile legale si utilizarea dreptului la replica in fiecare din situatiile in care i-a fost lezata demnitatea prin afirmatii facute fie direct din platourile televiziunii Antena 3, fie preluate cu titlul de stire de la mitingurile si conferintele de presa, interviurile celor doi si aghiotantilor acestora. Utilizarea dreptului la replica poate sa devina o arma importanta in demontarea minciunilor difuzate pe postul de televiziune Antena 3.

Dreptul la replica
Art. 41. - (1) Orice persoana fizica sau juridica, indiferent de nationalitate, ale carei drepturi sau interese legitime, in special reputatia si imaginea publica, au fost lezate prin prezentarea de fapte inexacte in cadrul unui program, beneficiaza de dreptul la replica sau la rectificare.
(2) Consiliul va adopta procedura necesara exercitarii efective a dreptului la replica sau la rectificare, precum si orice alte masuri necesare, inclusiv sanctiuni, in vederea garantarii dreptului la replica sau la rectificare intr-o limita rezonabila de timp de la primirea cererii solicitantului.

Presedintele are nu numai dreptul dar si datoria de a aseza acest process inauntrul cadrului legislativ. Mai mult, renuntarea la polemica directa cu care deocamdata nu a reusit sa convinga in aceasta campanie si adoptarea acestei strategii de combatare cu argument chiar in fieful adversarului ar fi in interesul domniei sale. Aceeasta cu atat mai mult cu cat o repetare a referendumului apare drept foarte posibila, mai mult ca probabil CCR urmand sa se spele pe maini ca si atunci cand a dat liber la referendum fara a justifica constitutionalitatea deciziei.

Reactia Internationala

1 2 3 4 5

Facebook Image

Reactia Interna

1 2 3 4

Copyright © 2020 256 USL. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licența GNU General Public License.