Raspuns Civic

‘’One has the moral responsibility to disobey unjust laws.’’ [Traducere: Este indatorirea fiecaruia dintre noi sa nu se supuna legilor injuste.]

Martin Luther King Jr. , Letter from a Birmingham Jail

Mai este oare ceva de adaugat privitor la seria de abuzuri intreprinse de coalitia PSD-PNL, si de liderii acesteia - Victor Ponta si Crin Antonescu - prin care s-a atentat la modificarea cadrului legislativ , s-a atentat la integritatea statului de drept si la restrangerea drepturilor cetatenesti ? Se mai indoieste oare cineva ca toate aceste actiuni nu au avut alt scop decat de a proteja un sistem oligarhic care se vede amenintat de actul de justitie ? Este oare just si moral, nu numai sa asisti pasiv, dar sa devii complice actiunii de indepartare a personalitatii care a avut un rol determinant in impulsionarea actului de justitie ? Desi actiunile intreprinse de coalitia USL au avut parte de o intensa mediatizare, un lucru cat se poate de normal avand in vedere implicatiile lor imediate asupra procesului democratic, societatea romaneasca este inca grav amenintata de injustetea actului de suspendare intreprins de parlament si care, a fost consimtit ca un "fait acompli" de Curtea Constitutionala.

In plus, ca urmare a actiunii de forta intreprinse de coalitia PNL-PSD impotriva presedintelui Traian Basescu si a grupului parlamentar PDL, amenintarile, plangerile penale si atacurile la persoana au facut sa creasca pericolul segregarii societatii romanesti si izolarii unui intreg segment social, bazata exclusiv pe apartenenta la un grup politic diferit cu doctrina si principii diferite. A continua pe aceasta panta nu inseamna decat a legitima aceste actiuni imorale de a deschide drumul concentrarii parghiilor de putere in mainile unei majoritati care a dovedit deja ca nu se da in laturi de la nimic pentru a-si proteja interesele.

Societatea romaneasca are nu numai dreptul, dar indatorirea morala sa boicoteze referendumul din 29 iulie si prin aceasta sa ceara partilor aflate acum de o parte si de alta a baricadei sa inceapa negocieri care sa restabileasca echilibrul de forte atat de necesar functionarii unei societati democratice. Prin neprezentarea la vot si invalidarea referendumului cetatenii sunt in masura sa dea un avertisment clasei politice de a nu se mai aventura in asemenea actiuni daunatoare atat vietii politice si sociale interne cat si intereselor noastre pe plan international. Mi-e teama ca orice alt deznodamant nu va face altceva decat fie sa prelungeasca criza care deja incepe sa se faca simtita in plan economic, fie sa pericliteze pe un termen nedefinit firavele realizari obtinute in consolidarea statului de drept si a integrarii europene.

 

Politicianul Zilei

 • Andrei Chiliman
  Andrei Chiliman

  Pentru pozitia publica curajoasa si principiala privind acordul semnat de conducerea USL de desfiintare a CCR, CNSAS, DNA , ANI.

 • Klaus Johannis
  Klaus Johannis

  Pentru pozitia corecta si nepartizana: "primarii nu pot curata listele electorale decat in baza unei documentatii scrise".

 • Teodor Stolojan
  Teodor Stolojan

  Pentru constanta pozitiilor principiale similare cu cea exprimata in cazul votului pentru Leonard Orban.

 • Hannes Swoboda
  Hannes Swoboda

  Pentru pozitia lucida si echilibrata: Referendumul din România nu poate fi validat.

 • Ioan Rus
  Ioan Rus

  Pentru asumarea unei pozitii corecte in fata presiunilor politice USL de a incalca legile si de a modifica listele electorale.

Reactia Internationala

1 2 3 4 5

Facebook Image

Reactia Interna

1 2 3 4

Copyright © 2020 256 USL. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licența GNU General Public License.